Syprojektet

När MIOHCD påbörjade arbetet med att sprida kunskap kring missbruk i området, besökte många kvinnor det lokala kontoret på marknadsplatsen i Mpongwe. Kvinnorna undrade hur de skulle göra nu när de skulle ta sig ur sitt missbruk. Vem skulle hjälpa dem? MIOHCD lät kvinnorna samlas utanför kontoret och kvinnorna började då samla överblivna tygbitar för att göra dörrmattor så att de kunde börja sälja och få en liten inkomst.

MIOHCD började fundera ut en affärsidé på ett socialt företag där kvinnorna skulle kunna få en utbildning och möjlighet till en hållbar framtid. De tog hjälp av en av våra samarbetsorganisationer som har stor erfarenhet socialt företagande.

I juli 2022 startade vi upp ett syprojekt som riktade sig till missbrukande kvinnor som ville komma ur sin situation. En lärare utbildade tio kvinnor i sömnad för att kunna sy skoluniformer. Dessa skoluniformer såldes och vinsten gav dem möjlighet att köpa in mer tyg till fler skoluniformer. Under tiden fick de en utbildning kring entreprenörskap och en ”village banking” skapades där kvinnorna kunde få ett litet lån för att kunna bedriva små företag vid sidan av sin utbildning för att kunna försörja sina familjer under deras pågående utbildning.

Två av kvinnorna har idag fått jobb som sömmerskor. Sex kvinnor har startat upp små företag där de säljer fisk, tomater osv och två har fortsatt för att hjälpa till i syprojektet för att lära upp den nya gruppen kvinnor som nu tar vid.