Berättelsen om Finess

Jag träffade Finess första gången för ett par år sedan. Hon var med i den första gruppen kvinnor som skulle delta i vårat nya syprojekt. Hon och jag satte oss ute på det svala betonggolvet i skuggan av den heta solen och hon delade med sig av sitt liv. Finess har godkänt att vi får dela hennes berättelse.

Finess är född i en by som heter Chowa. Det var så långt för henne att gå till skolan så hon gick bara till tredje klass. Hon gifte sig med en man som valde att gifta sig med en annan kvinna och lämnade kvar Finess med 6 barn. Livet var svårt för dem och det kunde gå dagar innan de hade mat att äta. Hon hittade en ny man som hon blev kär i. Till en början förstod hon inte att han missbrukade alkohol. Snart började han misshandla henne och hennes barn från sitt tidigare äktenskap och då började hon må dåligt. För att orka så började hon också att dricka. Finess har även fått ta över vårdnaden för hennes barnbarn då hennes dotter och barnbarnens pappa dött för några år sedan. Det yngsta barnet är idag runt tio år gammal och ingen av barnen går i skola. Den yngsta gick i skola men när skoluniformen gick sönder så hade de inte pengar att köpa en ny och han blev då avstängd från skolan. Ibland hittar Finess dagsjobb där hon hjälper till att tvätta folks kläder eller andra småjobb så att de får lite pengar.

Finess berättar för mig att hon precis fått reda på att hon har HIV. När hon fått diagnosen förstod hon att mannen varit otrogen mot henne. Finess fortsätter att berätta om att hon har en son som är 32 men som bor hemma för han har så svår epilepsi. Tyvärr har han börjat missbruka alkohol och det gör att hans medicin inte fungerar. Hon får ofta ta sig till olika barer mitt natten för att han har fått krampanfall och behöver hennes hjälp. Tyvärr blev Finess sjuk och klarade inte att gå färdigt sy utbildningen men nu vill hon göra ett nytt försök och vi får lov att komma hem till hennes hem för att se hur hon bor.

Finess har nu bott två år i Mpongwe. Hon, hennes man och hennes barn och barnbarn bor i ett hus som ägs av någon annan. Ägaren jobbar på annan ort och vill att någon skall se efter huset så att ingen stjäl fönster och dörrar. Huset är inte riktigt färdigbyggt, men beboligt. Hon vet inte hur länge hon kan få bo där. Om ägaren kommer tillbaka så vet hon inte vart de skall bo.

Ett stort problem för familjen är att hennes man dricker för mycket. Han tar då alla deras pengar för att köpa öl. Så fort han ser att det finns pengar så spenderar han det på öl. När han dricker så blir han våldsam och arg och lyssnar inte till någon. Ingen kan få honom att ändra sig. Det funkar inte. De har varit gifta nu i åtta år. Finess blir orolig när hon lämnar barnen ensamma för att mannen skall slå och skrika åt dem.

Finess kan inte skilja sig från mannen trots att hon lever i ett så våldsamt förhållande. Hon säger att han följer efter henne om skulle flytta. Han bor med henne för att han inte vill vara själv. Hon ger honom mat och tar hand om honom. Ibland måste hon springa till grannen för att söka skydd då han försöker slå henne eller om han är väldigt arg.

Finess berättar att när hon får vara del i sy projektet så kan hon lämna det svåra livet som hon lever utanför. Hon behöver inte vara själv hemma med sina ledsamma tankar över sin situation eller om att något farligt ska hända. Han har någonstans att gå där hon är med andra människor. Hon känner sig mycket gladare när hon är tillsammans med andra. Hon tycker att den nya gruppen är väldigt stark. De vill lära sig att sy och minska sitt drickande. Hon har minskat sitt drickande och när hon är där på sy projektet så har hon inte möjlighet att dricka och det är mycket lättare. Det känns viktigt för henne att inte dricka för att när både hon och mannen dricker så är det ingen som bryr sig om att ta hand om barnen. Det är också viktigt för henne att hålla sig nykter för att kunna försvara sig mot mannen. När hon dricker så kan mannen till och med döda henne. Hon måste hålla sig fokuserad för att kunna skydda sig själv.

Hon tror att om hon lär sig att sy kommer hon att kunna ta hand om barnen bättre och få en inkomst. Hon vill att de skall kunna gå i skolan och att de skall få bättre mat. Finess berättar att sy projektet blir en bra plats att hitta gemenskap. Hon skulle vilja att de skulle kunna laga mat tillsammans och umgås mer för att kunna skratta och sjunga tillsammans så att de kan försöka inspirera varandra till att leva ett bättre liv utan alkohol. Gemenskapen skulle göra att de skulle kunna hantera svårigheterna som de har. Det skulle göra att de skulle glömma problemen hemma. Finess har en dålig hälsa. Hon har HIV och när hon kommer till läkarna så säger de att Finess behöver mer näringsrik kost. Läkarna säger att hon är undernärd men Finess har svårt att göra något åt det  då hon inte har tillräckligt med mat att äta. Ibland vill läkarna att hon skall skrivas in på sjukhuset för att öka näringen hos Finess. Men hon så orolig för att hennes man skall skada hennes barn att hon försöker att ta sig därifrån så fort som möjligt.